بسم الله الرّحمن الرّحیم
الحمدلله ربّ العالمین نحمده و نستعینه و نستغفره و نتوکّل علیه و نصلّى و نسلّم على حبیبه و نجیبه و خیرته فى خلقه حافظ سرّه و مبلّغ رسالاته بشیر نعمته و نذیر نقمته سیّدنا و نبیّنا ابىالقاسم المصطفی محمّد و على آله الاطیبین الاطهرین المنتجبین الهداه المهدیّین سیّما بقیّهالله فى الارضین و صلّ الله على ائمّه المؤمنین و هداه المستضعفین و حماه المؤمنین. اوصیکم عباد الله و نفسی بتقوى الله.
خودم و تمامی عزیزان را به تقوای الهی دعوت می کنم، در بیان عظمت تقوا همین بس که تنها چیزی که انسان را از سختی غیر قابل وصف پس از مرگ خلاص می کند،تقوی است. در بیان حالات پس از مرگ، امیرالمومنین( علیه السلام )با آن بیان و با آن عظمت خویش می فرماید: ” فَغَیْرُ مَوْصُوفٍ مَا نَزَلَ بِهِمْ “،( نهج البلاغه – خطبه ۱۰۹) (من نمی توانم بگویم که چه بر سر کسانی که در این دنیا نیکو زندگی نکنند، خواهد آمد) تقوی امنیت می آورد هم در دنیا و هم در آخرت؛مقام تقوی مقام امنیت است؛ ” إِنَّ الْمُتَّقِینَ فِی مَقَامٍ أَمِینٍ “.(سوره : الدخان آیه : ۵۱)
این که سخت ترین آیه قرآن و “اشدٌّ آیهٍ فی القرآن”کدام آیه می باشد بحثی در بین علما است، مرحوم شیخ جعفر شوشتری می گوید: سخت ترین آیه این است: ” الْیَوْمَ نَنسَاکُمْ کَمَا نَسِیتُمْ لِقَاءَ یَوْمِکُمْ هَـذَا “( سوره مبارکه جاثیه آیه ۳۴) در قیامت خدا به عده ای خواهد گفت: من امروز شما را از یاد برده ام همانطور که شما چنین روزی را فراموش کردید، مرحوم شیخ جعفر شوشتری این آیه را سخترین آیه می داند. خداوند چیزی را فراموش نمی کند،معنای آیه این است که حکم فراموش شده را برشما بار می کنیم.
اما عده ای دیگر اعتقاد دارند که سخت ترین آیه آنجاست که خداوند متعال می فرمایند: ” اخْسَئُوا فِیهَا وَلَا تُکَلِّمُونِ “( ۱۰۸ سوره مومنون) دور شوید و با من سخن نگویید. خطاب اخْسَئُوا بدترین خطاب از جهت اهانت است ،چون در طرد سگ بکار می رود. اگر خدا به انسان چنین عتاب کند از جهنم بدتر خواهد بود.
عده ای می گویند سخت ترین آیه این است که خدا در قیامت به کسانی که درست زندگی نکرده اند، می گوید: همانطور که شما از خودتان عصبانی هستید من از شما برشما عصبانی تر و بیزارترم.” إِنَّ الَّذِینَ کَفَرُوا یُنَادَوْنَ لَمَقْتُ اللَّهِ أَکْبَرُ مِنْ مَقْتِکُمْ أَنْفُسَکُمْ إِذْ تُدْعَوْنَ إِلَى الْإِیمَانِ فَتَکْفُرُونَ “(آیه ۱۰ سوره غافر) این آیه بسیار سخت و کمرشکن می باشد.
اما عده ای حرف بسیار خوبی زده اند، آنها گفته اند سخت ترین آیه ها آیه هایی هستند که خداوند به اهالی جهنم می گوید که دیگر راه نجاتی ندارید،.چیزی سخت تر از این وجود ندارد.
انسان اگر امیدی داشته باشد می تواند سختی ها را تحمل کند، مثل مسافری که امیدوار است با رسیدن به مقصد همه سختی ها تمام بشود یا بیماری که امیدوار است ،داروها او را از بیماری نجات دهد، اما روایت شده است که تمام امیدها در آخرت از بین می رود. مرگ را در قالب گوسفند می آورند و ذبح می کنند ،پس از آن است که اهل جهنم یقین می کنند که هیچ راه نجاتی ندارند،روایت است که اهل جهنم بعد از ذبح مرگ مانند سگ و گرگ زوزه میکشند”یتعاوون کالذئاب و الکلاب”!
خدا در چند جا خطاب به اهل جهنم گفته که هیچ راه نجاتی ندارید، یکی این است که خداوند متعال می فرماید: ” ما یُبَدَّلُ الْقَوْلُ لَدَیَّ “( آیه ۲۹ سوره ق) اگر حرفی را بزنم دیگر عوض نمی شود.
وقتی اهل جهنم در مقابل خداوند با هم درگیر می شوند، خداوند متعال می فرماید: “لا تختصموا لدی” در نزد من با هم درگیر نشوید، “و قَدْ قَدَّمْتُ إِلَیْکُم بِالْوَعِیدِ “(سوره ق آیه ۲۸) من هر آنچه را که برای آگاهی شما از چنین روزی لازم بود، فرستادم، ” ما یُبَدَّلُ الْقَوْلُ لَدَیَّ “، در این جا دیگر راه نجاتی وجود ندارد و حکم صادر شده عوض نمی شود.
خدا در آیه ۱۶ سوره طور نیز گفته است راه نجاتی وجود ندارد و آن آیه این است: “اصْبِرُوا أَوْ لَا تَصْبِرُوا سَوَاء عَلَیْکُمْ إِنَّمَا تُجْزَوْنَ مَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ “(سوره طور آیه۱۶) به جهنم داخل شوید چه تحمل داشته باشید و چه تحمل نداشته باشید که البته غیر قابل تحمل است.
اهل جهنم در اینجا می گویند: ” سَواءٌ عَلَیْنا أَ جَزِعْنا أَمْ صَبَرْنا ما لَنا مِنْ مَحِیصٍ ” (ابراهیم، آیه۲۱) برای ما فرقی ندارد که بی تابی کنیم یا نه، چون دیگر هیچ راه نجاتی وجود ندارد.
چاره رهایی و راحتی از چنین اوضاعی تفکر و تعقل است؛ خداوند متعال می فرماید: أَفَلَمْ یَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَتَکُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ یَعْقِلُونَ بِهَا أَوْ آذَانٌ یَسْمَعُونَ بِهَا فَإِنَّهَا لَا تَعْمَى الْأَبْصَارُ وَلَکِنْ تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتِی فِی الصُّدُورِ.(۴۶حج)
قال رسول الله صلی الله علیه وآله: الناقص ملعون.عدم تکامل عقل نه تنها دنیای انسان را تباه می کند بلکه آخرت را هم به فنا می دهد. علمای اخلاق می فرمایند اگر در این دنیا ناقص بمانی، در آخرت هم ناقص خواهی بود.
چون که ملعون خواند ناقص را رسول ** بود در تاویل نقصان عقول
نقص عقل است آن که بد رنجوری است *موجب لعنت سزای دوری است
خیانتکار به بیت المال ناقص است. حرام خوار ناقص است،رباخوار ناقص است،رشوه خوار ناقص است.کسى که عمر بر او بگذرد و عقل او به همان صورت بچّه گى بماند، فطرت، روح، نفس و اخلاق او بچّه گانه بماند، یعنى لج باز، متعصب و بهانه گیر باشد، ناقص است. کسى که در صدد رشد عقل برنیاید، در صدد تقویت روح و تزکیه نفس برنیاید. هشتاد سال دارد ، اما بچه پنج ساله است. با زن و فرزند، نوه، داماد و عروس لج بازى مى کند. از کوره در مى رود، غضبناک مى شود و تهمت مى زند. این بچّه است و هنوز جاهل است. این انسان را پیامبر ملعون مى داند.نبی اکرم صلی الله علیه و آله:از ده طایفه ای که از امتم که به محشر می آیند فقط یک طایفه اش شبیه آدم است بقیه در قیافه های مختلف خوفناک می آیند.
اکثر مرده هایمان پشیمان می میرند.مساجدمان شکایت می کنند.علمایمان شکایت می کنند.قرآنهایمان شکایت می کنند.
این که می بینی به سان آدم است ** نیست آدم، در غلاف آدم است.
پروردگارا آنی کمتر از آنی به حال خودمان وامگذار.در مسیر اهل بیت ثابت قدم نما.شهداءامام شهداء مراجع درگذشته مرحوم آیت الله العظمی خویی مقامشان را متعالی نما.مقام معظم رهبری تا ظهور امام زمان در کنف حمایتت حفظ نما.